top of page
Zoeken

Je innerlijk kind: vergeten, verstopt, maar altijd aanwezig.



Liefde voor jouw innerlijk kind
Jouw innerlijk kind

Je innerlijk kind: vergeten, verstopt, maar altijd aanwezig. Het wil zo graag gezien, gehoord en gevoeld worden. Ergens diep in jou leeft een deel dat je misschien al jaren niet hebt gevoeld of gezien. Of waarvan je het bestaan niet eens kent. Misschien heb je nog nooit van innerlijke kinderen gehoord. Het is het deel dat ooit vrij was, gevoelig, nieuwsgierig, speels, of juist bang, alleen en verlangend naar veiligheid. Dit is je innerlijk kind.


Veel mensen denken bij het innerlijk kind aan iets zweverigs of symbolisch. Maar eigenlijk is het heel concreet: het is het deel van jou dat gevormd werd in je jeugd, in een periode waarin je nog niet kon begrijpen, overzien of verwerken wat er gebeurde. De wonden en trauma's die ontstaan ligt vaak tussen de 0 en ca 16 jaar. Alles wat je toen hebt ervaren - liefdevol of pijnlijk - leeft nog steeds in jou voort. Hier kun je op latere leeftijd 'last' van krijgen. in deze link lees je nog wat meer over je innerlijk kind. https://kro-ncrv.nl/programmas/de-verwondering/ontmoet-je-innerlijk-kind-en-word-gelukkiger


Waarom we het vergeten.


We leren al vroeg om ons aan te passen. Om 'flink' te zijn, om niet lastig te doen, om door te gaan terwijl iets in ons eigenlijk wil huilen, schreeuwen of gewoon even vastgehouden wil worden. Die aanpassing is een overlevingstechniek. en vaak betekent dat ook dat we ons innerlijk kind - en daarmee - ons echte gevoel - op achtergrond duwen. Wat aan de ene kant ook wel logisch is, omdat het niet altijd fijn is om het te voelen. Wil je het niet voelen en blijf je dat wat je ervaart weg drukken dan zal het uiteindelijk alleen maar harder terug komen totdat je het wel aan gaat kijken. Of je krijgt lichamelijke klachten, of je wordt bijvoorbeeld ziek.


Maar het verdwijnt nooit echt.


Het innerlijk kind laat zich horen in momenten van onzekerheid, in triggers die groter voelen dan 'nodig' is, in verlatingsangst, perfectionisme, pleasegedrag, of juist boosheid en afsluiting. Het komt tevoorschijn als iemand je raakt op een oude wond. Het zogeheten rode knopje. Vaak geven we de ander de schuld van dat wat we voelen. De ander drukt juist bij jou op het rode knopje waardoor jij ervaart wat je ervaart. Het is dan aan jou om te gaan kijken waarom het je zo raakt. Onthoud dat de ander reageert vanuit zijn pijnstuk. Diegene die het dichtste bij je staan zijn vaak de grootste spiegels.


Het mag weer gezien worden.


De weg terug naar je innerlijk kind is geen zweverige zoektocht, maar een thuiskomen. Een herinneren. Door stil te worden en te luisteren naar wat dat jonge deel van jou nog steeds nodig heeft - liefde, erkenning, veiligheid, warmte.


Soms kun je de reis zelf maken. Soms heb je iemand nodig die met je meeloopt. Iemand die je helpt voelen, dragen en helen wat ooit te groot was om alleen te dragen.


Want wat je toen niet kreeg, mag je nu alsnog ontvangen, van jouzelf!


Je innerlijk kind is misschien lang vergeten of verstopt geweest, maar het is nooit verdwenen. en het wacht nog steeds - op jou, totdat jij zover bent om jouw innerlijk kind weer te gaan omarmen.


5 signalen die je vertellen dat je innerlijke kind om heling vraagt.


Het kan enorm confronterend en ontwrichtend zijn om verbinding te maken met de wanhoop of het verdriet dat je als kind ervaren hebt. Toch kun je alleen zo echte veiligheid en liefde gaan ervaren en je helemaal gegrond voelen in het hier en nu. You’ve got to feel it, to heal it. Maar waaraan merk je dan of je innerlijke kind om heling vraagt? Let op de volgende 5 signalen.

  1. Je reageert vaak automatisch en erg heftig. Je kan plotseling heel geïrriteerd, boos, gedissocieerd of verdrietig worden zonder precies te begrijpen waarom deze specifieke situatie zo’n sterke respons bij je opwekt.

  2. Je bent erg onafhankelijk en hebt jezelf wijsgemaakt dat je niemand nodig hebt en/of je vindt het moeilijk om hulp te vragen/accepteren.

  3. Je hebt jezelf destructieve coping mechanismen aangeleerd zoals te veel drinken, winkelen, gokken, te veel of te weinig eten, alles uitstellen, zelfbeschadiging etc.

  4. Je hebt last van emotionele en/of mentale gezondheidsproblemen. Denk aan depressie, angst, niet gemotiveerd zijn, vermijdend gedrag, slapeloosheid, concentratieproblemen, etc.

  5. Je komt in relaties steeds dezelfde patronen tegen. Dit wijst meestal op hechtingsproblematiek. Voorbeelden van onveilige hechtingspatronen zijn verlatingsangst, bindingsangst, extreme jaloezie of extreme geslotenheid, jezelf of een ander gaslighten.

    https://holistik.nl/het-innerlijke-kind-in-je-relatie/


Wil jij je innerlijk kind leren kennen en helen?


Voel je dat er iets in jou om aandacht vraagt, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In een veilige, liefdevolle setting help ik je om contact te maken met je innerlijk kind en de pijn, verlangens en kracht die daar verborgen liggen.


Je hoeft het niet alleen te doen.

Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek of kijk op www.nicolekramer.nl voor meer informatie over mijn sessies.


Nicole

Comments


bottom of page